Пулийското вино – тайното съкровище на Италия
Ако търсите червено вино, което е узряло с дъх на плодове и свежест, неповторимо като вкус, на ниска цена, то не търсете нищо друго освен Италианско вино от Пулия!
Някои от най-добрите сортове италианско вино идват от този слънчев, сух регион. Повечето пулийски вина са червени, богати и добре съчетани с голямо разнообразие от продукти. Производителите в Пулия са се съсредоточили върху производството на великолепни червени вина, а местните сортове грозде като Negroamaro, Primitivo и Bombino Nero правят вкусa на виното незабравим и неповторим. Ако не сте опитвали вино от Пулия и сте любител на виното, то Вие сте пропуснали много!
Богатите плодородни почви и прекрасният климат на региона го правят идеален за отглеждане на грозде. Пулия има сравнително горещ и сух климат, който се омекотява от хладните бризове, идващи от заобикалящите региона морета, което води до изразителни и вкусни вина. Невероятно разнообразната география на региона позволява производството на вина, които са безкрайно разнообразни в тероара. Пулия в момента има 29 винарски района DOC и 4 DOCG, концентрирани предимно в района на Саленто, в сърцето на Италия.
Червени Вина
Червените вина са хлябът и маслото от Пулия, които съставляват по-голямата част от виното в региона. Ако сте любители на червено вино с дъх и вкус на плодове, то това е регионът за вас! Същото се отнася и за любителите на Розето? Много от тези сортове грозде растящи в региона правят някои от най-добрите вина в Италия!
Сортове Грозде
Negroamaro
Името Negroamaro в превод от италиански означава „черен горчив“. Гроздето всъщност е доста тъмно на цвят, а вината, произведени от Negroamaro, са склонни да имат различен горчив профил. Гроздето е подходящо за климата на Пулия с дебелата си кожа и устойчива на суша природа.
Профил на виното: рубинено-лилав цвят. Аромати на червена череша, къпина, тъмна череша и френско грозде, тютюн и женско биле, които с възрастта се превръщат в черен пипер, сини сливи и билкови нотки. Ароматите обикновено са узрели къпини и тъмна череша. Наситено е с мек танин. Това вино е най-добре издържано на възраст от 3 до 7 години, но може да се консумира на възраст до 10 години. Може да се пие при стайна температура, Но най-добър вкус има при поднасяне на по ниски температури.
НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВИНО ОТ СОРТ ГРОЗДЕ NEGROAMARO Е: TERRE NOSCIE IGP
Primitivo
Primitivo е същото грозде като Калифорнийския Zinfandel. Името означава „ранно узряване“ на старо италиански език, което съответства на типично ранната му реколта през август. Гроздето е по-малко силно от Неграмаро, чувствително към суша, високи температури и измръзване. Primitivo има естествено високо съдържание на захар, а виното му традиционно се хвали с високото съдържание на алкохол (може да достигне 18% ABV!). Интензивните ароматни вещества и големия сочен и пълен с плодове вкус придават огромна популярност на Primitivo в днешно време.
Профил на виното: аромати на кисела и черна череша, както и горски плодове и ванилия и малини. Вкусът е сладък черен плод, горски плодове с ниска киселинност и умерен танин.
НАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ВИНА ОТ СОРТ ГРОЗДЕ PRIMITIVO СА:
SULEÈ
Nero di Troia
Това грозде с черна кожа се чувства чудесно в северната част на Пулия, особено във Фоджа и Северен Бари. Този къснозреещ сорт има два вида грозде: грозде с голямо зрънце, гъст куп, който е подходящ за високи добиви и грозде с малко зрънце, хлабав куп, който е подходящ за високо качество. Сравнително високата тръпчивост на гроздето го прави често срещан и предпочитан в червените вина
Профил на виното: аромати на череши, теменужки и тютюн. Вкусът е сух със средна киселинност и променлив, но обикновено с високо съдържание на танини.
НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВИНО ОТ СОРТ ГРОЗДЕ Nero di Troia Е: DIAULU NIURU IGP